İYİDEREBELEDİYESİ
Tarihçe

Tarihçe

MÖ 700’lü yıllarda Miyetos’lularca kurulmuş zamanla sırasıyla Roma, Bizans ve Pontus Rum egemenliği altında kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır.

ilçemizin Tarihi ve Çoğrafi Yapısı;

Osmanlı dönemindeyken nahiye durumunda olan eski adı ‘Aspet’ olan ilçe, cumhuriyetin İlanından sonra bucak durumuna gelmiştir.

 

Belediyemiz , Danıştay Genel Kurulunun 24.11.1952 tarih ve 52/261, 52/282 sayılı kararı, Resmî Gazete, sy. 8345, 26 Şubat 1953, 5605-5606; Zümrüt Rize, sy. 411, 15 Şubat 1953, 1. İyidere’de belediye kurulması için yapılan oylamaya, Fethiye köyünden 138 kişi, Fıçıtaşı köyünden 203 kişi, Çanakçeçme köyünden 80 kişi ve Yapraklar köyünden 273 kişi olmak üzere toplam 694 seçmen katılmış ve bunların 483’ünün belediye teşkili yönünde oy vermesi neticesinde, toplam nüfusu 2.256 olan adı geçen bu dört köyden müteşekkil İyidere belediyesi kurulmuştur

 

9.5.1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla İlçe olmuştur. (Resmi Gazete:Tarih 20.5.1990 Sayı 20523)görmek için tıklayınız.

 

İyidere ilçesi; Doğu Karadeniz Bölgesinde, Rize iline bağlı bir ilçe Belediyesidir. Yaklaşık yüzölçümü 25 kilometre karedir. Rize iline mesafesi 14 km'dir. Doğusunda yine Rize ilinin Derepazarı ilçesi (6km) Batısında ise Trabzon ilinin Of ilçesi (11 km) bulunmaktadır. Güneyinde Rize'nin Kalkandere ilçesi (16km), Kuzeyinde ise Karadeniz sahili vardır. Güneye gidildikçe rakım yükselir.

 

İlçemizde 9 adet mahalle 7 adet köy oluşturmaktadır. Mahalleler  Sarayköy , Yalıköy , Çanakçeşme , Üstüpiler , Yapraklar , Fethiye , Fıçıtaşı , Hazar ve Merkez  mahalleleridir.

 

İlçe, engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Arazinin tümü ağaç ve yeşil bitki örtüsü ile kaplıdır. Düzlük arazi yok denebilecek kadar azdır. Yer üstü su kaynakları bakımından oldukça zengindir. En önemli akarsuyu “İyidere Deresi”dir. İlçemiz dört mevsim ılıman ve yağışlı bir iklime sahiptir. Ortalama sıcaklık 14 derecedir. Nem oranı % 85, yıllık yağış ortalaması m²’ye 230 kg.dır.

 

İlçemizde Kültür,

 

İlçemizde folklor Karadeniz yöresinin genel özelliklerini taşımaktadır. Folklorumuzun bugüne ulaşan izleri arasında imecelerde ve düğünlerdeki atışmaların, bazı nakaratları herhangi bir olay üzerinde doğaçlama söylenen dörtlüklerin halk oyunlarını ve enstrümanlarını sıralayabiliriz. Bunlar arasında en önemlileri; enstrümanlar, halk oyunları, evlenme gelenek ve görenekleridir.

Geçmişten günümüze kadar yapısını koruyan ve Rize İlinin en önemli plajı İlçemizde mevcuttur. Karadeniz otoyolunun yapımı esnasında sahil şeridinin büyük bölümünün doğal dokusunu bozmasıyla İyidere Plajı daha da önem kazanmıştır. Ayrıca; Yalıköy Mahallesi, Köşklü ve Denizgören Köylerimizde bulunan taş kemer köprüler tarihi nitelikte olup, turizm amaçlı görülebilecek değerlerimizdendir.

İlçemiz Köşklü Köyü Taşhane Mevkiinde bulunan Pileki Mağarasının uzunluğu 1500 metreyi bulunmakta olup,  insan eliyle yapılmış ve bölge halkı tarafından pileki taşı çıkartılmak için yüzyıllar boyunca oyulmuştur. Mağaranın içinde birçok tünel, tünellerin sonunda da boşluklar bulunmaktadır. İlimiz ve İlçemiz Turizmine büyük katkı sağlayacak Pileki Mağarasının çalışmaları tamamlanmış ve 2013 yılında Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati YAZICI’nın katıldığı bir törenle pileki mağarası turizme açılmıştır.

 

ilçemizde Tarım,

Tarımsal üretimde çeşitlilik olmamakla birlikte halkımızın büyük çoğunluğu çay tarımıyla uğraşmaktadır. İlçemizde 6420 üretici ile 3’ü devlet kurulusu olan ÇAYKUR’a ait, 7’İ özel sektöre ait olmak üzere 10 adet yaş çay fabrikasının yanı sıra kuru çay paketleme alanında faaliyet göstermekte olan; bir  ( 1 ) tanesi   Çaykur’a  ve iki (2) tanesi de   özel sektöre ait paketleme tesisi bulunmaktadır. Bu fabrikalarda 2020 yılı itibariyle 583 ‘ü daimi 1055’i ise geçici statüde 1683 işçi istihdam edilmektedir. 
İlçemizdeki toplam arazi varlığı 28.939,00 dekar olup 22.576,82 dekarında da çay üretimi yapılmaktadır İlçe sınırlarındaki fabrikalarda yılda yaklaşık ortalama on dokuz (19) bin ton kuru çay üretilmektedir.
Çay bitkisi haricinde, çay bahçelerinin kenarlarında ve evlerin bahçelerinde dağınık vaziyette portakal, mandalina, Trabzon Hurması, limon, armut, fındık gibi değişik meyveler yetiştirilmektedir. Sebze üretiminde; lahana, fasulye, marul, bezelye ve mısır en çok yetiştirilen sebzelerdir. İlçe genelinde sebze ve meyve ekili alan 360 dekardır. 

 

 

İlçemizde Balıkçılık,

İlçemizin Sarayköy ve Yalıköy Mahallelerinde bulunan toplam iki adet Balıkçı barınağı ve çekek yerlerinde toplam 110 adet balıkçılara ait barınma yeri bulunmakta ve yaklaşık 25 – 30 balıkçı aktif olarak balıkçılık faaliyet yapmaktadır. İlçemiz balıkçıları tarafından Hamsi, Mezgit, İstavrit, Barbun ve Palamut balığı en çok avlanmakta olup, ekonomik değere sahip salyangoz avcılığı da gerçekleştirilmektedir.